Classic Cupcake + Juleskum

Tänkte prova något nytt på mitt fynd jag gjode här efter jul. Allas favoritgodis juleskum såldes ut för 1kr/st...yayy vilken underbar dag. Köpte en 20 påsar och kastade i frysen, fast givetvis åts någon upp innan dess. Juleskum i frysen bara att plocka fram då man ville. Denna dag var en sådan dag, tittade i Lelias kokbok " A pice of cake" och blev så sugen på muffins. Tänkte varför inte slå ihop de två goda sakerna, ja, så det bblev klassiska cupcakes + juleskum. Juleskumen smälte dock lite väl mycket och ran ut och över formen men lämnade en socker beläggning som smakade små rosa-röda tomtar. Måste prova göra dem på annat sätt kanske bara hälla i lite smet i formen först och sedan lägga i ett juleskum och sedan fylla på med mer smet....hmm får experimentera lite. Här kommer receptet iallfall har inte satt någon frosting på dessa, tyckte de räckte med juleskumen i.


Classic Cupcake 12st
3 ägg
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100g smör eller margarin
1 dl mjölk
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Skal och saft av en citron
1 påse juleskum

Sätt ungnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna  i en egen bunke först och rör sedan ner det försiktigt i smeten, använd ej elvisp här, detta för att få fluffiga muffins. Blanda i rivet skal och saft av en citron. Placera muffinsformar i en muffinsplåt så att de bibehåler sin form och inte flyter ut vid grädning. Klipp juleskum i bitar och blanda i smeten (här behövs inte alla juleskum ät upp några själv) eller häll lite smet i formen först och lägg sedan i ett juleskum och fyll på med resten av smeten sen.  Fyll formarna 2/3 med smet och grädda mitt i ugnen ca 15min. Låt svalna, ät och njut!

Fettisdag

Då var det äntligen dags för fettisdagen. En härlig dag som avslutades med hembakta semlor och en ny blogg för lilla mig att skriva i. Välkommna till Hemma Hos Mig en blogg om mig och mina påhitt. Jag börjar med att bjuda er på bilder av GODA semlor och ett recept tillhörandes dem.

Kram

Semlor 10-12st
75g margarin eller smör
3dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
1dl socker
1st ägg
½ tsk hjorthornsalt
ca 9dl vetemjöl

Fyllning
mandelmassa
inkråm
mjölk eller grädde

Vispad grädde

Smält matfettet och häll i mjälken så att blandningen blir 37 grader (fingervarmt). Häll en del av mjölken och smöret i en skål där du smulat ner jästen, rörom tills jästen är upplöst och tillsätt resten av smör/mjölk blandningen. Tillsätt hjorthornsaltet i en del av mjölet och tillsätt det. Arbete in mjölet förhand eller med maskin, tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunkenskanter. Låt den väl arbetede degen jäsa övertäckt på dargfri plats i ca 20-30min till knappt dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Forma den till bullar och låt den ligga och jäsa övertäckt på bakplåtspapper i ca 20min. Pensla dem med uppvispat ägg

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Skär av toppen på semlan så att det blir ett litet lock. Gröp ur semlan och sätt inkråmet i en bunke, riv (grovt) ner så mycket mandelmasa du önskar (gott med mycket), blanda ner mjölk eller grädde, börja med lite och tillsätt mer beroende på hur lös eller fast massa du vill ha. Blanda tills du tycker att smeten är tillräckligt slät.

Vispa grädde, sätt ner mandelmassa blandnigen i hålen på semlan, ös på grädde, på med locket och sikta över florsocker. Voila den är klar, ät och njut!


RSS 2.0