Fettisdag

Då var det äntligen dags för fettisdagen. En härlig dag som avslutades med hembakta semlor och en ny blogg för lilla mig att skriva i. Välkommna till Hemma Hos Mig en blogg om mig och mina påhitt. Jag börjar med att bjuda er på bilder av GODA semlor och ett recept tillhörandes dem.

Kram

Semlor 10-12st
75g margarin eller smör
3dl mjölk
50g jäst
½ tsk salt
1dl socker
1st ägg
½ tsk hjorthornsalt
ca 9dl vetemjöl

Fyllning
mandelmassa
inkråm
mjölk eller grädde

Vispad grädde

Smält matfettet och häll i mjälken så att blandningen blir 37 grader (fingervarmt). Häll en del av mjölken och smöret i en skål där du smulat ner jästen, rörom tills jästen är upplöst och tillsätt resten av smör/mjölk blandningen. Tillsätt hjorthornsaltet i en del av mjölet och tillsätt det. Arbete in mjölet förhand eller med maskin, tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunkenskanter. Låt den väl arbetede degen jäsa övertäckt på dargfri plats i ca 20-30min till knappt dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Forma den till bullar och låt den ligga och jäsa övertäckt på bakplåtspapper i ca 20min. Pensla dem med uppvispat ägg

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader ca 5-10 min. Låt dem kallna på galler under bakduk.

Skär av toppen på semlan så att det blir ett litet lock. Gröp ur semlan och sätt inkråmet i en bunke, riv (grovt) ner så mycket mandelmasa du önskar (gott med mycket), blanda ner mjölk eller grädde, börja med lite och tillsätt mer beroende på hur lös eller fast massa du vill ha. Blanda tills du tycker att smeten är tillräckligt slät.

Vispa grädde, sätt ner mandelmassa blandnigen i hålen på semlan, ös på grädde, på med locket och sikta över florsocker. Voila den är klar, ät och njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0